De AEX, de index van de 25 meest verhandelde fondsen aan het Damrak, eindigde 0,6 procent in de plus op 361,17 punten. Eerder op de dag werd een tussentijdse piek van 362,36 punten bereikt. De MidKap-index van middelgrote fondsen klom 0,2 procent tot 543,47 punten. De graadmeters in Londen en Parijs wonnen 0,5 en 0,6 procent. De DAX-index in Frankfurt steeg 0,2 procent.
ArcelorMittal was de grootste stijger in de AEX met een winst van 4,2 procent. De grootste staalproducent ter wereld leed in het eerste kwartaal een fors kleiner nettoverlies dan in het vierde kwartaal van 2012, toen het bedrijf te kampen had met zware afschrijvingen op de Europese activiteiten. Ook bevestigde het bedrijf de prognose voor heel 2013.
Cryo-Save
Philips volgde met een winst van bijna 4 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam werd mede dankij de resultaten van het voormalige moederbedrijf ArcelorMittal 2,9 procent meer waard. ING en Aegon stonden onderaan de AEX met minnen van circa 1 procent.
Bij de kleinere fondsen maakte Cryo-Save een koerssprong van 35 procent, tot 2,15 euro. Het in Luxemburg gevestigde Salveo Holding heeft een belang van 25 procent genomen in de stamcelbank. Salveo gaf later op de dag aan te overwegen nog meer aandelen te gaan kopen.
Achmea
In Londen klom BT Group ruim 12 procent. Het Britse telecombedrijf boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht en verhoogde het dividend. F&C Asset Management leverde ruim 3 procent in na de aankondiging dat de Nederlandse verzekeraar Achmea ruim 12 miljard euro gaat weghalen bij de Britse vermogensbeheerder. In totaal beheert F&C voor circa 30 miljard euro aan vermogen van Achmea en zijn klanten.
De euro ging in de middaghandel behoorlijk onderuit. Bij het slot van de Europese beurshandel was de Europese munt 1,2955 dollar waard, tegen 1,3099 dollar bij het slot van de aandelenmarkten op donderdag.
De olieprijs daalde na berichten dat de OPEC-landen overwegen de productie in de tweede helft van het jaar te verhogen. De prijs van Amerikaanse olie zakte bijna 3 procent tot 93,80 dollar per vat. Brentolie zakte ruim 2 procent tot 102,10 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl